LiFi

Licht als snel en veilig communicatiemiddel
Als radio geen optie is en kabels niet praktisch zijn

Signify – voorheen Philips Lighting –  is wereldmarktleider in verlichting. Eén van haar productlijnen is Trulifi. Met LiFi (Light Fidelity) van Trulifi kunnen grote hoeveelheden data veilig, stabiel en snel over een onzichtbare lichtbundel worden verzonden. De data kan de lichtbundel niet verlaten, waardoor deze ook niet ongewenst is te onderscheppen, te hacken of te jammen.

Klik hier om de website te bezoeken

Het niet gedetecteerd kunnen worden is in deze tijd actueler dan ooit, nu onze militaire eenheden steeds dichter tegen de Russische grenzen moeten opereren. Het kan het verschil zijn tussen het wel of niet worden uitgeschakeld.

Wanneer Defensie de kans op detectie en interceptie wil minimaliseren handhaaft men de radiostilte (RF, 4G, 5G, WiFi, etc.) zo lang als mogelijk. Dat kan natuurlijk door kabels te gebruiken. Echter dat heeft vele praktische nadelen, zoals de tijd die het kost om ze uit te rollen en weer in te rollen. Ook hebben kabels een aanzienlijk gewicht/volume en beschadigen ze snel.

LiFi is het veilige alternatief voor radio èn het praktische alternatief voor kabels. De toepassingen voor defensiedoeleinden zijn legio. Denk onder andere aan de connectiviteit binnen de commandopost tussen alle hardware zonder de bekende spaghetti aan kabels, het rijden in colonne onder handhaving van radiostilte en toch met directe connectiviteit, het off-loaden van o.a. voertuig- of BMS data en het aansturen van onbemande systemen.

Het stroomverbruik is bijzonder laag en de elektromagnetische footprint wordt met LiFi drastisch gereduceerd. 

Wilt u meer weten over LiFi en de toepassingen binnen Defensie, neem dan contact op met Lex de Lange. 

lex.de.lange@signify.com, +316-46805292